Vánoce

Vánoční svátky skauti nezaháleli

* VÁNOČNÍ ODDÍLOVKA *

 Již ve středu jsme se sešli v klubovnách hlavně proto, abychom si zazpívali koledy. Je to takový malý „nácvik“ na Štěpána. Po koledování následovala hra. Škoda, že většina hráčů už cítila volno vánočních prázdni a tak se jim nechtělo moc luštit – až na pár jedinců se všichni řídili davem. Když šel dav ven, šli také. Když se vydal k rybníčku, vydali se také. Není tedy divu, že plánovaný čas na hru byl překročen a autoři ji museli operativně zkrátit.

Ale nic se nestalo – mezi tím přinesl Ježíšek do klubovny stromeček a dva koše plné dárků. Když se hráči vrátili, svítily již na stromečku svíčky a prskavky. A krásně to v klubovně vonělo. Po těle se rozléval šimravý pocit očekávání něčeho pěkného.

Po koledě došlo k tomu, na co se nejvíc děti těšily – rozdávání dárečků. Bylo vidět, že nikdo nebyl letos tak zlý, že by nedostal nic. A tak jsme večer měli první krok k Vánocům za sebou.

* BETLÉMSKÉ SVĚTLO *

nám přivezli brněnští skauti vlakem v neděli 16. prosince (a ti ho dostali od skautů z Českých Budějovic, kteří pro ně nyli ve Vídni, kam je přivezli rakouští skauti z Betléma, kde bylo v Betlémské jeskyni zapáleno – je to složité, ale funguje to.)

Naším úkolem je plamínek uchovat až do Vánoc a dále jej rozšiřovat zájemcům – věřícím i nevěřícím.
neděli 23. prosince k večeru proto starší drželi hlídky v Butovicích na náměstí u kašny a měli s sebou několik lamp s ohýnkem zapáleným od svíčky s betlémským světlem. Nabízeli tam světlo zájemcům. Drobná změna proti minulým letům tu byla – lampičky a svícínky vyrobené na předchozí Vánoční výpravě zde našly své uplatnění. Někteří zájemci nám za lampičky i za světlo dali drobný finanční dárek – a právě tady zafungoval Pegasův nápad –  za utržené peníze byly nakoupeny dárky pro nadaci Lidé v tísni.
 Stojí za to říci, že jste nám pomohli udělat radost lidem, kteří jsou na tom mnohem hůře, než my. A to „skutečným dárkem“, konkrétně jednou kozou, včelím úlem a sazenicemi stromků (podrobněji na našem FB v příspěvku z 1.1.2019)

Na Štědrý den je potom naším zvykem roznášet dopoledne Betlémské světlo po blízkém okolí ve Studénce. Pro děti je to cvičení v odříkání – kdo chce vidět zlaté prasátko, nesmí pojídat pamlsky, které koledníci dostanou od obdarovaných. Jenom škoda, že světlo nezvládneme donést všem.

* KOLEDY U JESLIČEK *

jsme letos pojali tak, aby si hlavně děti zazpívali. A s nimi i ostatní návštěvníci kostela.
Bylo pěkné, že i přes citlivou zimu se sešlo tolik lidí a se zpěvem koled nám pomáhali.
Pravda, Boni Pueri pravděpodobně pro zasvěcené zněli lépe, ale kdo ví, třeba některý z těch malých (a možná že i z těch velkých) zpěváčků jednou zakotví v podobném sboru a bude rozdávat radost svým hláskem.

A jakmile koledování skončilo, rozběhla se ve velké klubovně na staré faře známá pohádka o potrestané pýše s dobrým koncem o Ivánkovi a Nástěnce. Dílo to bylo výpravné – a bylo kladně přijato i publikem. Takže – ti, co se v budoucnu neuchytí u pěveckého sboru, mohou zkusit štěstí na prknech, která znamenají svět.

A tak nám utekly Vánoce a prázdniny – a už se zase těšíme na Tříkrálovou sbírku, která začíná hned v prvním týdnu nového roku.

A ještě k tomu NOVÉMU ROKU – všem, lidem dobré vůle přejeme, aby byli zdraví (jak jen to půjde), aby měli hodně chvil, kdy se budou cítit šťastni a aby dokázali rozdávat radost, i když sami mají nějaké trápení.

Skauti Studénka

********************************
Vánoční nabídka je bohatá, od 19.12 až do Štěpána …

* VÁNOČNÍ ODDÍLOVKA *

Ve středu 19.12. se sejdeme v 16:30 na Oddílové vánoční schůzce. Kdo chce udělat některému kamarádovi radost, může s sebou vzít i dáreček. Jinak obvyklé vybavení na schůzku. Minčeta nás asi překvapí…

* BETLÉMSKÉ SVĚTLO *

V neděli 23.12.  budou naši členové nabízet Betlémské světlo v Butovicích na náměstí a to od 16:00 (do cca 19:00).  Kdo by chtěl asistovat, ozvěte se Hanči.

V pondělí 24.12. (Štědrý den) může k dílu přiložit ruku každý, kdo chce. Sejdeme se v 9:00 u nory (u Jezevce) a odtud budeme roznášet Betlémské světlo po blízkém okolí. Ukončení bude kolem poledne, tak se nebojte – večeři a Ježíška určitě stihnete.

* KOLEDY *

Dva dny na to – na Štěpána, 26.12. budeme jako obvykle koledovat v kostele sv. Bartoloměje (ve Studénce). Sraz účinkujících je v 15:00 tamtéž (generálka). Veřejnost a příznivci koled pak mohou se zpíváním pomoci, když se na stejné místo dostaví v 16:00. Po koledování nás čeká krátké divadelní představení na staré faře pod kostelem.

Pravidelné schůzky zase zahájíme od čtvrtka 3. ledna 2019 ve dnech a časech, jako obvykle.
A to, co na nás čeká hned začátkem nového roku je Tříkrálová sbírka, která je v plánu v So 5. ledna 2019 (pokud nebude individuálně dohodnuto jinak).

Stručné shrnutí je k dispozici na lístečku v klubovně, případně lze nahlédnout / vytisknout z webu.

Jezevec

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*