Doba ŘÍMSKÁ

V sobotu 23. března jsme se dvěma legiemi šli dělat pořádek do Říma …  Tam se totiž Pompeus ujal vlády a nedělá to dobře. Je na čase ho vystřídat.
Ještě ve vlaku jsme rozdělili římské legie na Červenou a Bílou. Jejich centurioni měli za úkol sehnat co nejvíce odpovědí na otázky (vpravo správné odpovědi, dole výsledky legií po poradách s cestujícími a domorodci):

Obě legie také dostaly mapu cesty Evropou a buzolu.

Po vystoupení z vlaku vyrazili vojáci k prvnímu táboru u Lacus Conectetuer (Stříbrné jezero). Jenže se muselo opatrně, protože tábor hlídal Říman v plné zbroji. Při prvním přiblížení hned dva legionáře zajal. Nakonec ostatní se do tábora dostali, první a nejblíže (díky nepozornosti stráže) byla Sloníkus.
K dobývání nepřátelských pevností musely obě legie (a místní římané) postavit kamenomet (neboli katapult, jak správně uvedly Římanky). Stavba trvala déle, než se předpokládalo, nakonec se však povedlo všechny tři katapulty rozchodit tak, že kameny nepadaly dozadu za ně. Bílí dostřelili na 3 pokusy 22 stop, červení 7 a místní Římani asi 60 (z toho nejvíc Fi – 26 stop).
Původní plán byl však díky trvání stavby pozměněn, byl vynechán tábor na Alba Montis a zamířili jsme rovnou k Váňa Lapis. Jenomže – legionářky Lístečkus a Kopýtkus šli v družném rozhovoru a tak nebylo divu, že hlídající Říman pochytal celé legie kromě centurionů Zmrzlinuse a Sluníčkuse.
Na tomto táboře byl podle plánu připraven oběd a navíc – před jeho přípravou – došlo k úklidu tábora. Po obědě (Uzeninky z Camaraka) vrátili centurioni mapy a dále vyrazili po stopách předchozích legií.

Za každou stopu dostali k již obdrženému žoldu jednu sestercii navíc. Cestou sice asi 2x sešli z cesty (jenom Legionář Zmrzlinus šel správně), nakonec se ale dostali až na římský stadion (Vanaivan), kde si všichni zasportovali. A po třetí odpoledne jsme vyrazili do Říma. Ještě jednou nerozhodní zakufrovali, na doporučení si však dali říct, vrátili se a odbočili správně.
V bezcelní zóně se pro vstup na území Říma museli prokázat alespoň jedním sesterciem na jednoho legionáře (to měli všichni) a jedním plastovým odpadkem – to se museli někteří vracet. Nakonec prošli všichni.
A pak už jenom poslední radost (před radostí z nákupu v Penny a vášnivou hrou „kontakt“ ve vlaku) – totiž návštěva římských lázní. Všichni smyli prach z daleké cesty, zahřáli se, zaplavali si a někteří lezli i do bublinek. Přetáhli jsme v celkovém čase o 16 minut (kluci ne, jenom legionářky) – prý proto, že na bazéně nefungoval ukazatel času na čipy.
Na nádraží si pro svoje legionáře přišli jejich zákonní majitelé.

Shrnutí:
– 10 čistých legionářů při převzetí
– 9 km členitým terénem
– 1 funkční kamenomet, 2 demo-kamenomety
– 1 obědový oheň
– 2 pytle směsného odpadu, 2 pytle plastů, trochu kovů (asi 1/3 pytle)
– 10 čistých legionářů při předání
– pár fotek z akce

 ************************
V sobotu 23. března podnikneme další výpravu do minulosti …
Sraz pro zájemce je v 7:55 na nádraží ve Studénce. Dostaneme se do doby, kdy Římané obsazovali území za územím, jejich říše sahala od Egypta až po Rýn, Dunaj  a část britských ostrovů…

Vybavení na cestu:
– Oblečení podle počasí (pokud bude hrozit déšť, i pláštěnku)
– KPZ, nožík, provázek (při přesunu se budou hodit)
– Kousek uzeniny na opékání (v římském ležení bude čas na oběd)
– Plavky + ručník (nezapomenout, navštívíme římské lázně)
– na cestu nějakou svačinku a pitíčko
– 40 Kč na přesun v čase

Pozvánku na akci si můžete odnést z klubovny, nebo vytisknout z obrázku.

Kontakt: 552 302 786
v době konání akce: 732 717 244

Jezevec

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*